Les Lumieres logo
IX LES LUMIÈRES
-VALISTUSAJAN KULTTUURIFESTIVAALI
13.–19.6.2011
HELSINGISSÄ JA SUOMENLINNASSA

Ð ð
Matkalla maanmiehemme
kreivi Curt von Stedingkin seurassa
WASHINGTON – PARIISI – SAVOLAX
Musiikkia, filosofiaa, tiedettä ja tanssia
George Washingtonin ajan Amerikasta
ohjelman on suunnitellut festivaalin
taiteellinen johtaja Marja Rumpunen
Ð ð
OHJELMA

Aleksei Bogoljubov, 1790

 

 

13.6.–19.6.

LUMIÈRES-ACADÉMIE: PURCELL-ATELIER

Tenalji von Fersen, Suomenlinna
Kello 11–15

 

Ateljeessa innostutaan Purcellin Dido et Aeneas- oopperasta ja kukin osanottaja voi taipumusten mukaan värittää musiikkia äänimaisemilla, improvisoida, säveltää passacaglia- eli sointupohjatekniikalla ja / tai tehdä naamioita ja lavasteita. Ohjaajina ateljeessa säveltäjä Jovanka Trbojevic ja kuvataiteilija Raija Malka. Kaksi ryhmää 7-15 – vuotiaat ja 15 vuotta vanhemmat. Ateljeen työpajat toimivat 13.-17.6. klo 11-15 ja lounastauolla 12.30-13.00 voi nauttia omia eväitä tai piipahtaa Suomenlinnan kievareissa ja kahviloissa.

Kurssin lopuksi sunnuntaina 19.6. klo 14 KONSERTTI JA NAAMIAISTANSSIAISET, joita johtaa barokkitanssija Thomas Baird New Yorkista.

VIIKON OSALLISTUMISMAKSU
140 € sisältää tarvikkeet (40 €)

Ilmoittautumiset 31.5. mennessä heta.aho@pp6.inet.fi tai info@lumieres.fi ja tiedustelut Heta Aho 040 465 4370, heta.aho@pp6.inet.fi tai Marja Rumpunen 050 911 3849.

Lataa tästä IX Les Lumières
Purcell-atelier -juliste:

IX Les Lumières Purcell-atelier -juliste A4
IX Les Lumières Purcell-atelier -juliste A3

 

J. Thurnbull: George Washington

LAUANTAI 18.6.

PIQUE–NIQUE
DEMOCRATIQUE

Suomenlinnassa Kustaanmiekassa
Kello 14–16

Kreivi Anckarbjelken (näyttelijä Joachim Wigelius) ja hänen serkkunsa Sofie af Dunkelflykt (näyttelijä Sari Havas) tarjoilevat piknikillään filosofiaa ja musiikkia juuri itsenäistyneistä Pohjois-Amerikan Yhdysvalloista George Washingtonin ajalta.


J. Thurnbull: La Fayette


Curt von Stedingk

Suomenlinnaan on saapunut kolme Amerikan vapaussodasta juuri palannutta sankaria: maanmiehemme kreivi Curt von Stedingk (Osmo Pekonen, FT, YtT), hänen adjutanttinsa Johan Sténstierna (Johan Stén, TkT) sekä markiisi La Fayetten rinnalla taistellut ranskalainen upseeri Achard de Bonvouloir (amerikkalais-ranskalainen näyttelijä Paul Spera).

Kuullaan kenraali George Washingtonista, kreivi Axel von Fersenin ja markiisi La Fayetten vaiheista sodassa ja pohdiskellaan Amerikan vallankumoukseen johtaneita filosofisia ajatussuuntia, aivan uutta demokraattista valtiomuotoa, ihmisoikeuksia ja suvaitsevaisuutta, ”tolerance”.

Kansainvälinen les Lumières-orkesteri esittää otteita Pierre Alexandre Monsignyn oopperasta ”le Déserteur” - ”Sotilaskarkuri”.solisteinaan Meri Siirala ja Päivi Kantola, sopraano, Waltteri Torikka ja Sampo Haapaniemi, baritoni sekä tenori Jussi Salonen. Lumières-orkesterissa REBEL-ensemblen kanssa musisoivat mm. Hannu Vasara ja Mervi Kinnarinen, viulu, Antto Vanhala, alttoviulu, Lea Pekkala, sello, Eberhard Maldfeld, kb. Jasu Moisio ja Veli-Pekka Portaankorva, oboe, Annu Salminen, käyrätorvi ja Jaakko Lindfors, lyömäsoittimet.

VAPAA PÄÄSY

New Yorkin satama

 

18.6.

WASHINGTON ASSEMBLY- KONSERTTI JA TANSSIAISET

Valkoinen Sali, Aleksanterinkatu 16-18
Kello 19:30–24

 

Kreivi Anckarbjelken (näyttelijä Joachim Wigelius) ja paronitar Sofie af Dunkelflyktin (näyttelijä Sari Havas) "Washington-Assemblyssa" ovat vieraina George Washingtonin ranskalainen tanssimestari monsieur Pierre Landrin Duport ja madame Duport (barokkitanssijat Thomas Baird ja Paige Whitley-Bauguess New Yorkista) sekä upseeri Achard de Bonvouloir (näyttelijä Paul Spera Pariisista). Vieraat kertovat Washingtonien tuttavapiiristä, amerikkalaisesta kulttuurielämästä ja ranskalaisesta tanssin filosofiasta. Ohjelmassa Jean-Féry Rebelin baletti "Les caractères de la danse" ja sarja "Les éléments", illan muita säveltäjänimiä ovat mm. Francis Hopkinson, James Hewitt, John Antes ja Johann. Friedrich Peter

Vieraat kertovat Washingtonien tuttavapiiristä, amerikkalaisesta kulttuurielämästä ja ranskalaisesta tanssin filosofiasta. Ohjelmassa Jean-Féry Rebelin baletti "Les caractères de la danse" ja "Les éléments", illan muita säveltäjänimiä ovat mm. Francis Hopkinson, Joseph Gehot, James Hewitt, C. Ph. E.Bach, J. Fr. Peter, Alexander Reinagle.

Musisoimassa New Yorkilainen REBEL-barokkiyhtye viulistit Jörg-Mich: ael Schwarz ja Karen Marie Marmer, Thomas Rink, viulu ja alttoviulu, sellisti John Moran, huilisti Matthias Maute ja cembalisti Dongsok Shin sekä Soile Ylivuori, huilu, Jasu Moisio ja Veli-Pekka Portaankorva oboe, Jaakko Luoma, fagotti, Hannu Vasara ja Mervi Kinnarinen viulu, Antto Vanhala, alttoviulu ja Eberhard Maldfeld, kb.

Tanssiaisissa monsieur (n. klo 21-)Pierre Landrin Duport puolisoineen opettavat yleisölle seuraavat amerikkalaiset maalaistanssit Jefferson and Liberty (ie Thomas Jefferson), Irish Wash Woman, Soldier's Joy, Yankee Doodle, Happy Meeting (Cotillion). ja ranskalaiset tanssit Bon Amitie ja La Bergere.

Buffet. Liput: 25/15 €

Pierre Rameau, Le Maître à danser

 

SUNNUNTAI 19.6.

LUMIERES-ACADEMIE PIENTEN PRINSSIEN JA PRINSESSOJEN PURCELL-ATELJEEN KONSERTTI JA NAAMIAISTANSSIAISET

Tenalji von Fersen Suomenlinna
Kello 14–16

 

Konsertissa esitellään Purcell-ateljeessa säveltäjä Jovanka Trbojevicin ja kuvataiteilija Raija Malkan johdolla valmistetut teokset ; ateljeen osanottajat ja REBEL-barokkiyhtye, Hannu Vasara ja Mervi Kinnarinen viulu, Eberhard Maldfeld, kb ja sopraanot Meri Siirala ja Päivi Kantola esittävät yhdessä ohjelmakokonaisuuden Purcellin oopperasta Dido ja Aeneas.. Tanssiaisia johtaa George Washingtonin ranskalainen tanssimestari Pierre Landrin Duport (barokkitanssijaThomas Baird New Yorkista), oman tanssimestarimme monsieur de Mont Walnutin suosiollisella avustuksella.

Liput: 15/10€

 

Jacques-Louis David: Marie ja Antoine Lavoisier

19.6.

LUMIÈRES-ACADÉMIE: LAVOISIERIEN TIETEENFILOSOFINEN SALONKI

Tenalji von Fersen Suomenlinna
Kello 18

Ranskalaistunut paronitar Sofie af Dunkelflykt (näyttelijä Sari Havas) emännöi pariisilaisen tutkijapariskunnan Antoine ja Marie Paulze Lavoisierin inspiroimaa salonkia. Hän keskustelee vieraidensa kreivi Curt von Stedingkin (Osmo Pekonen, FT, YtT), tämän adjutantin Johan Stenstiernan (Johan Stén, TkT) ja upseeri Achard de Bonvouoir Spera, kanssa Lavoisierien kiinnostavista vieraista kuten Benjamin Franklinista, luonnon elementtejä tutkivista kokeista Pariisissa 1770 ja 1780-luvuilla sekä kuohuttavasta Frans Mesmeristä. Turkulaisella tiedemiehellä Henry Mondainilla (Inspiroija Harri Montonen, tiedekeskus Heureka) on vieläpä mukanaan Sensationalinen Animaalinen Magnetismi- Laitteistonsa. Keskustelujen lomassa aikakauden musiikkia Ranskasta, säveltäjinä mm. Leclair, Edelmann, Piccinni, Chevalier Marie Robert de Leaumont, Chevalier Saint-George, esittävät REBEL-barokkiyhtyeen muusikot Jörg-Michael Schwarz ja Karen Marie Marmer, viulu, Thomas Rink, alttoviulu, sellisti John Moran ja cembalisti Dongsok Shin sekä. Hannu Vasara ja Mervi Kinnarinen , viulu, Laura Kajander-Fiestas, alttoviulu, Lea Pekkala, sello, Eberhard Maldfeld, kb. ja Marja Rumpunen, fortepiano, Meri Siirala ja Päivi Kantola, sopraano, Soile Ylivuori, huilu, Jasu Moisio, oboe, Annu Salminen, käyrätorvi.

Buffet. Liput: 20/15 €.

Chevalier de Saint-George

Vigée-Lebrun:
Marie Antoinette

 
 
Helsingin Historiapäiväyhdistys RY